Portisverden med Cathrine

“Improper” coat

 

Den Portugisiske Vannhund har i utgangspunktet to pels typer, bølget og krøllet.  Av og til kan det imidlertid dukke opp en såkalt ”improper” coat.

 

Portugisiske vannhunder med denne pels- typen vil som bølget, se ut som en Flat coated rettriver eller Border collie, mens den krøllete vil se ut som en  Amerikansk vann spaniel eller Curly coated rettriver.

 

Her ser dere en 6 mnd gammel

hannhund med ”Improper” coat. Denne hunden er ikke klippet på noen måte.

Her ser dere en 6 mnd gammel

tispe med korrekt pels.

Klippet i standard løveklipp!

 

 

På sidene til Casa Hoya finner dere bilder av begge pelstypene med ”improper” coat, samt valpe bilder som viser utviklingen. http://www.casahoyas.com/english/the_breed/improper_coat.htm

 

På Youtube kan du se en vannhund med og en uten ”improper” coat i lek http://www.youtube.com/watch?v=qOtPXu-qm-A

 

”Improper” coat  er en pels type som ikke kommer inn under rase standard beskrivelsen. Hunden vil derfor ikke kunne benyttes som verken avls dyr eller som utstillings hund. Det er også vanlig at disse hundene utvikler noe under ull og vil røyte. Det betyr at hunden ikke lenger er så allergi vennlig som den ville vært med den ordinære pels type.

 

For uten dette vil hunden på alle måter være en normal og sunn portis. Den vil ha den samme intelligensen og de samme karaktertrekk som er vanlige for den portugisiske vannhund.

 

”Improper” coat er en genetisk anormalitet som en har antatt at har en simple recessiv arvegang (som ved for eksempel cardio). I følge Dacher Kennels er det gjennom test avl der begge hundene har ”improper” coat nå så godt som bekreftet. Det betyr at begge hundene må være bærer av genet som gir denne pelstypen; for at det skal gi ”synlige” resultat. Genet ble antagelig introdusert da Portugisiske fiskere for århundrer siden blandet rettriver eller vann spaniel inn i den portugisiske vannhund for å bedre rasens funksjon i vannet.

 

Hunder som har gitt denne typen pels, bør ikke benyttes i avl. I følge Cutwater Kennel vil et trent øye oppdage ”improper” coat så tidlig som ved to til tre ukers alderen. Det vil for de fleste være tydelig ved fem til seks ukers alderen.

 

Dette betyr at oppdretter vil oppdage dette før levering av valpene. Oppdretter vil derfor kunne unngå å levere valper med ”improper” coat til valpekjøpere med allergi; og til dem som har et ønske om å bruke hunden til utstilling.

 

I et kull der begge foreldrene er bærer av dette genet, vil få valper utvikle selve feilen. De som er bærere, men har et utseende som en portis, må advares mot å benytte disse i avl. De som har utviklet en ukorrekt pels, avviker i så stor grad fra standarden at en kan spør seg om en kan selge denne hunden som en Portugisisk vannhund selv om den på alle vis er en sunn hund. Valpekjøper må i det minste få god informasjon før han foretar et valg.

 

Det kan høres kynisk ut å selektere bort uønskede individer på dette viset. Det strider mot den etikk og moral vi er oppdratt i. Det er ikke slik vi ønsker at samfunnet skal være. Årsaken til at vi bør unngå avl på disse individene, er frykten for at rasen Portugisisk Vannhund skal bli ødelagt. Det er en liten rase, som raskt kan komme i utryddningsfare dersom vi ikke passer på.

 

Cathrine

 

Har du spørsmål kan en ta kontakt med Cathrine:  E-mail til Cathrine